Dock E
Zurich International Airport
1997–2001
Zurich, CH
Das neue Dock E bietet Platz für bis zu 27 zusätzliche Flugzeugstandplätze. Passagiere erreichen das Gebäude mit einem unterirdisch angelegten Personentransportsystem. Von der grossen, tageslichtdurchfluteten Station führen in beiden Längsrichtungen Rolltreppen über das Ankunftsgeschoss 1. OG direkt ins Abfluggeschoss 2. OG. Über Rampen in der vorgelagerten Zwischenschicht und Passarellen erreicht man das Flugzeug. Ankommende Passagiere haben über die Passarellen und Korridore entlang der Fassade direkten Zugang zur PTS Station. So bestimmt der Weg der Passagiere den architektonischen Ausdruck des Gebaeudes massgeblich.

Das Abfluggeschoss ist als durchgehende, regelmässig gegliederte Halle ausgebildet. Erschliessungskerne und bepflanzte Höfe unterteilen den Innenraum in Wartebereiche und rhythmisieren zusammen mit den Oberlichtern die Längserschliessung. Die äussere Erscheinungsform wie auch die innere Gestaltung des Bauwerks vermitteln eine Haltung, welche das Poetische in der Architektur im alltäglich Gewöhnlichen sucht.
The Zurich International Airport was expanded with a new 27 gate Midfield Terminal. The goal of the Airport Authority was to achieve the most progressive ecological airport building in Europe.

The architectural concept is based on an economy of means. Appearance and economic aspects reinforce one another. The compact volume as well as the selection of basic materials contribute to minimal investment costs and a straightforward aesthetic. Whatever could be avoided was eliminated throughout the development of the project. The stripped down approach, of exposed surfaces and minimal layers, requiring of each material and assembly multiple functions, contributes to a reduction of resources.

A significant component of the project is the integration of environmental control systems. Energy efficiency is emphasized through the use of renewable resources. The structural foundation piles allow the stable ground temperature to cool and heat the building. Accordingly, no additional air conditioning nor heating systems are required. The glazed long facades form a thermal buffer zone, climatically protecting the buildings interior.

Photovoltaic cells within the shading panels of the roof structure generate solar energy. Rain water is collected on the roof and used as grey water for toilets. The entire roof is landscaped, providing water retention and minimizing the load on site drainage systems. Landscape materials include seasonal planted areas as well as crushed recycled glass gravel.
client
unique Flughafen Zürich AG
team competition
agps architecture ltd. / Marc Angélil, Sarah Graham, Reto Pfenninger, Manuel Scholl
team projects
agps architecture ltd. / Marc Angélil, Sarah Graham, Reto Pfeninnger, Manuel Scholl, Matthias Kobelt, Christoph von Ah, Katia Schröder, Patric Micheli, Nicole Schneider, Hanspeter Oester, Rüdiger Kreiselmayer, Jochen Köhler, Christian Meili
team specialists
ARGE ZAYETTA
Martin Spuehler, Architekt BSA/SIA
agps architecture
Nicolet, Chartrand
Knoll AG
Heyer Kaufmann
Partner Bauingenieure AG
Amstein + Walthert AG Beratende Ingenieure SIA
photography
Ralph Bensberg